BIV

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap

svs-games.com

BIV är från i år remissinstans till Brandforsk som är en av landets forskningsfinansiärer. Under september månad bad vi därför er medlemmar delta i den nya bedömningsgruppen för Brandforsk remisser. Nu är gruppen formerad och har påbörjat sitt arbete. Samordnare och deltagare i gruppen är:

  • Karl Fridolf (samordnare)
  • Fredrik Nystedt, Briab
  • Axel Mossberg, Brandskyddslaget
  • Erik Almgren, Bengt Dahlgren
  • Carl Spennare, Bengt Dahlgren

Styrelsen tackar alla för de intresseanmälningar som inkom och önskar gruppen ett stort lycka till!

Föreningen gav auktorisationsgruppen i uppgift under verksamhetsåret att föreslå åtgärder för att vitalisera vårt auktorisationsprogram. Under augusti månad kom gruppen dock fram till slutsatsen att behovet inte längre finns av auktoriseringen. Styrelsen har därför valt att gå på gruppens förslag och lägga ner auktorisationsprogrammet och tog beslutet på styrelsemötet i september. I bifogade dokument med minnesanteckningar finns motiveringen till detta. Vi hoppas att du som medlem och/eller auktoriserad därför kan förstå anledningarna till beslutet. Eftersom några auktorisationer fortfarande är pågående har styrelsen i BIV beslutet att alla auktorisationer förblir gällande tills dess att senast auktoriserade personens giltighetstid går ut dvs 2019-04-12. Därefter upphör BIVs auktorisation.

 

 

Ni missade väl inte Nils Olssons artikel om "Brandkonsultens roll i byggprocessen", som publicerades i september, i tidningen Bygg och Teknik? Den är skriven i ett uppdrag för BIV eftersom tidningen var intresserade av vårt tillämpningsstöd i samma ämne. Tillämpningsstödet kan ni hitta på våra medlemsidor. Tack Nils för en riktigt bra artikel och trevlig läsning för er som har missat den (den fulla artikeln kan läsas i tidningen): http://byggteknikforlaget.se/brandkonsultens-roll-i-byggprocessen/ 

 

 

Hej medlemmar!

Här kommer en remiss från MSB ang föreskrifter och handbok för brandfarliga vätskor. Denna ligger i linje med föreskriften för brandfarlig gas, som precis är hanterad och övriga ändringar som har skett sedan 2011 då ny LBE infördes. Notera att handboken innehåller de avstånd mm som kommer att användas framöver för ”förenklad” dimensionering av säkert avstånd mellan olika typer av risker. Ganska stor förändring mot hur det har sett ut tidigare, så det gäller att passa på att kommentera det nu.   

Vi vill ha era synpunkter senast 15 oktober. Använd gärna bifogat dokument. Synpunkter mailas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

Tack för er hjälp!

Styrelsen BIV.