BIV

BIV & SFPE logos

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap

Remiss ute angående standardisering

I dagarna har BIVs remissgrupp fått till sig en ny remiss att hantera. Denna gången gäller det en remiss avseende modellkoncept för nationell strategi för standardisering inom samhällsbyggnad 2023.

Nu ges även du som medlem möjlighet att inkomma med dina synpunkter till remissgruppen via Daniel Haarala som agerar samordnare för denna remisshantering. Observera att remisstiden är väldigt kort denna gången så Daniel behöver dina synpunkter senast den 22/1 för att hinna inarbeta dessa i BIVs remissvar. Maila synpunkter till daniel.haarala@skelleftea.se

För mer info läs nedanstående utskick angående remissen:

Standardisering inom samhällsbyggnadssektorn är viktigt för att främja effektivisering, kvalitet och förutsägbarhet. Projektet ”Nationell strategi för standardisering inom samhällsbyggande” görs på uppdrag av Samhällsbyggandets regelforum. I detta mejl presenteras ett förslag på hur standardisering kan stärkas genom införandet av sektorsframtagna normer som ska tas fram enligt fastställda principer. Inom projektet önskas, med bifogad remiss, feedback på förslaget med tillhörande principer.

Standardiseringsstrategin består dels av en ramverksstrategi, och dels av en delstrategi kopplat till de byggregler som tas fram av Boverket inom ramen för Möjligheternas byggregler. Genom att detaljeringsnivån minskar i byggreglerna behöver sektorn satsa mer på standardisering, t.ex. genom satsningar inom svensk standard, sektorsframtagna normer och andra typer av branschöverenskommelser.

Som bakgrund till remissen är det viktigt att förstå Boverkets nya regelmodell. Läs mer på Boverkets hemsida:

https://www.boverket.se/sv/byggande/uppdrag/mojligheternas-byggregler/

Mer information om projektet och Samhällsbyggandets regelforum finns här:

https://www.sbuf.se/projektresultat/projekt?id=eefee0f2-483b-4e61-b3bb-52e982d40bb9

https://www.iqs.se/program-och-projekt/samhallsbyggandets-regelforum/

Här hittar Du remissen.