BIV

BIV & SFPE logos

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap

BIV gratulerar Robert Jönsson till fin utmärkelse

I augusti nåddes vi av nyheten att allas vår ’Robban’ har blivit tilldelad en fin utmärkelse från SFPE – nämligen The David A. Lucht Lamp of Knowledge Award. Denna utmärkelse handlar om att hedra en organisation, företag eller individ som har haft en betydelsefull roll i att öka möjligheten till högre utbildning inom brandteknisk ingenjörsvetenskap. D.v.s. en mycket fin och viktig utmärkelse att få och en som hedrar precis det vi arbetar för inom BIV! Givetvis ville BIV då ta chansen att gratulera Robert lite extra med en blomma och en lunch för att samtidigt få chansen att veta lite mer om vad som lett fram till denna utmärkelse.

  • Hur började du din yrkesbana och har det alltid varit brand som gällt för dig?

Jag började med att läsa konstruktion och brand på LTH och i USA. Sedan gick jag vidare som doktorand inom området bärande konstruktioner och brand från -81 fram till-85 när jag fick erbjudandet att ansvara för den nya brandingenjörsutbildningen som då skulle startas i Lund. Eftersom jag aldrig var så duktig på att skriva så passade doktorandtjänsten egentligen inte mig – men det gjorde däremot dessa uppgifter som prefekt för Inst för brandteknik och studierektor för den nya brandingenjörsutbildningen. Efter att ha arbetat med utbildningen i 15 år blev jag dessutom befordrad till universitetslektor år 2000, främst för min samverkan med det omgivande samhället.

Robert skjuter också in att det är just det faktum att han hade det tufft med skrivandet under hans tid som doktorand som gjorde att vi fick skriva så mycket i brandingenjörsutbildningen. Han ville inte att vi skulle stå där en dag med samma utmaning som honom.

  • Vad är du mest stolt över?

Jag måste säga att det är hur duktiga brandingenjörerna är som jobbar idag! Många har också ett enormt driv och mod i startande av egna företag och för olika utvecklingsarbeten som sker i branschen.

Vissa är dock allt för bokstavstrogna och förlitar sig för mycket på den exakta texten i BBR. Det tycker jag är lite synd.

  • Vilka är dina förebilder?

Ove Pettersson och Håkan Frantzich

Samt Johan Lundin för hans insatser för Riskhanteringsprogrammet.

  • Vad gör du med din tid nuförtiden?

Förutom deltid konsultande på SWECO, ledamot i en SFPE kommittee och såklart arbete med BIVs remissgrupp så simmar jag ett par gånger i veckan och så spelar jag golf. TV kan jag titta på när jag sitter på hemmet…

Med den goa inställningen tackar jag för en mycket trevlig lunch som bjöd på många anekdoter från nästan 30 år på brandingenjörsutbildningen! Jag är mäkta imponerad, och blir varm i hjärtat, över att Robert fortfarande verkar minnas oss allihop både med namn och arbetsplats. Det var minsann något speciellt att studera till Brandingenjör på LTH med en studierektor som både jobbade aktivt för brandteknisk ingenjörsvetenskap och som samtidigt ville alla studenternas bästa! Du är verkligen en värdig vinnare av denna utmärkelse – Grattis igen!

/BIV genom ordförande Katja Cedergren