BIV

BIV & SFPE logos

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap

Intresseanmälan för deltagande i provprojektering av de nya byggreglerna

Den 1 juli 2025, enligt gällande tidplan, får vi nya byggregler. Eftersom byggreglerna både ges en ny struktur och ändras innehållsmässigt finns det utmaningar som vi som ska tillämpa byggreglerna på olika sätt står inför. T.ex. om vi tolkar reglerna lika eller att identifiera konsekvenser av skrivningar som inte uppdagas ordentligt förrän vi börjar projektera och granska. Därför behöver vi genomföra provprojekteringar för att identifiera en del av dessa utmaningar. För att i nästa skede kunna göra något åt dessa utmaningar.

Förtydligande

Vi hoppas att fler från bland annat den offentliga sektorn (räddningstjänst, byggnadskontor, länsstyrelse), beställarsidan och försäkringsbolagen vill delta då det är bredden bland deltagarna som ger styrkan.

De senaste dagarna har vi upptäckt att titeln på vårt projekt (Provprojektering) kan uppfattas som lite missvisande och kan verka riktad enbart mot konsultsidan vilket inte är tanken. De case som kommer skickas ut är byggda på så sätt att deltagaren kommer få förutsättningar och frågor kopplade till dessa. Det rör sig alltså inte om en regelrätt projektering utan snarare regeltolkning utifrån givna förutsättningar, något man även behöver göra om generellt granskar handlingar/utföranden. Vi kommer skicka samma case till alla deltagare och inte göra skillnad på sektor. Frågorna kommer då vara samma för alla, oavsett om man är konsult, räddningstjänst eller annan aktör. För att arbetsbelastningen inte ska bli för stor för deltagarna kommer vi bara skicka ett par av våra case till varje deltagarna. Det innebär att alla inte får alla case, men alla får några av casen. På så sätt sprider vi belastningen och får samtidigt en bredd i svaren. 

Vill du vara med så anmäl ditt intresse senast den 11 oktober. Anmälan görs via ett formulär som du hittar här: länk.

För mer information se bifogad fil: