BIV

BIV & SFPE logos

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap

Brandingenjörsförebilder

BIV är en förening som är öppen för alla, inte bara brandingenjörer, men utbildningen av brandingenjörer är en viktig fråga för BIV som jobbar för utvecklingen av brandteknisk ingenjörsvetenskap. BIV väljer därför att skicka ut följande uppmaning, framtagen av representanter från BIV, Sveriges brandkonsultförening (BRA), Föreningen Sveriges brandbefäl (SBB), Sveriges Ingenjörer – Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer (SVEBRING), Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt brandingenjörsutbildningarna på LTH och LTU.

Som du kanske inte vet så har antalet sökande till Brandingenjörsprogrammen sjunkit dramatiskt sedan 2013. LTH, LTU, BRA, SVEBRING, Sveriges brandbefäl med flera har tidigare uppmärksammat detta och vill nu arbeta för en förändring.

En sak som är viktig för att rekrytera studenter till utbildningarna är att det finns förebilder. Inom andra yrkeskårer såsom läkare, ekonomer, jurister med flera så syns de i press och media med sina examenstitlar. Just brandingenjör som titel syns nästan inte alls. Detta innebär att bland alla tusentals utbildningar att välja på så försvinner just brandingenjör.

Vi skulle därför vilja att du i så många sammanhang som möjligt kunde föra fram din examenstitel brandingenjör, och inte bara använda din befattningstitel, om så är möjligt. Detta har visat sig vara effektivt i andra sammanhang.